Już od dłuższego czasu zbierałam się by przygotować Wam przepis na marynowanego łososia. Zbliżające się święta natchnęły do świątecznej wersji marynowanej ryby z buraczkami i nutą pomarańczy. Marynowany łosoś w buraczkach z pewnością sprawdzi się na wigilijnym stole. W kolejnych przepisach pokażę sposób na efektowne jego wykorzystanie. Inne przepisy na łososia:łosoś w sosie kaparowymłosoś w pomarańczowej marynaciełosoś w sosie śmietanowymcarpaccio z wędzonego łososiałosoś w cieście francuskimroladki z łososia i serka .300 g filet z łososiasól kamiennatrzcinowy cukierskórka otarta z pomarańczy3-4 łyżki tartych buraczkówkieliszek wódkiUmyty i osuszony filet z łososia położyć skórką do dołu.Natrzeć solą kamienną i cukrem oraz posypać skórką z pomarańczą.Na wierzch wyłożyć tarte buraczki (można użyć ze słoiczka - użyłam od Żuławskich Smaków) i lekko docisnąć je do ryby.Wylać na rybęwódkę, ostrożnie by buraczki nie spłynęły - lekko zawinąć i włożyć do lodówki na 24 do 48 godzin.Po tym czasie oczyścić rybę i osuszyć, a następnie kroić w cienkie plastry.