Wykonanie
Na śniadanie potrzebujemy porcji energii. Nasza
sałatka makaronowa
doda sił co najmniej do południa. Intensywny aromat
wędzonego boczku przebija się przez całe danie nadając mu charakteru, świeży
ogórek dodaje chrupkości a
koperek ożywia i dodaje energii.Składniki0,5 paczki
makaronu (średniej wielkości, u mnie uszka nr 40)0,5 świeżego
ogórkakilka plastrów
chudego boczku1-2 łyżki
majonezusólpieprz ziołowykoperek (świeży lub mrożony)Sposób przygotowaniaKrok 1
Makaron ugotować.
Ogórka i
boczek pokroić w kosteczkę.
Boczek można nieco podprażyć na patelni, aby był bardziej chrupiący. Ma to tę zaletę, że wytopi się z niego jeszcze trochę tłuszczu i go nie zjemy. Dodajemy posiekany
koperek. Można w sezonie sobie zamrozić pojemniczek posiekanego
koperku i przez całą zimę używać go do woli. Przyprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać z łyżką lub dwiema
majonezu. Podawać z
chlebem razowym.