Wykonanie
Miękkie i kremowe ciasto z
owocami. Słodkie i kwaśne jednocześnie. Doskonałe do
kawy. Znalazłam je przez przypadek u pani Magdaleny i postanowiłam, że muszę koniecznie spróbować. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pomajstrowała w proporcjach, więc delikatnie się różni. Było warto więc i Wam polecam.Składnikiciasto ucierane250g
masła1 szkl
cukru3/4 szkl
mąki tortowej3/4 szkl
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajkaszczypta
soli (do
białek)warstwa
owoców3 duże
jabłka100g
suszonej żurawinyszczypta
cynamonubudyń1
budyń śmietankowy2 szkl
mleka2 łyżki
cukruSposób przygotowaniaKrok 1Wyjąć
masło z lodówki aby nieco zmiękło. Sparzyć
żurawinę wrzątkiem i odstawić na parę minut na bok zalane
wodą.Krok 2Nastawić
mleko na
budyń, zostawić pół kubka i rozmieszać proszek z
cukrem. Zagotować
budyń wg przepisu na opakowaniu i zostawić niech sobie troszkę przestygnie.Krok 3Utrzeć miękkie
masło z
cukrem. Dodawać kolejno
żółtka i dalej miksować. Dodać
mąkę i
proszek do pieczenia. Wyjdzie nam gęsta masa.Krok 4Ubić
białka z odrobinką
soli i
cukru. Dodawać do ciasta i dalej ucierać.Krok 5Połowę ciasta rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie obrać
jabłka i kroić w plastry. Posypać
cynamonem i odsączoną
żurawiną. Polać
budyniem. Na
budyń wyłożyć i rozsmarować pozostałą część ciasta. Nie będzie to łatwe, ale próbujcie ;)Krok 6Piec ok. 45 minut w 180*C. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem. Niezbyt obficie. Smacznego! :)