ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z żurawiną

Jabłecznik z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Miękkie i kremowe ciasto z owocami. Słodkie i kwaśne jednocześnie. Doskonałe do kawy. Znalazłam je przez przypadek u pani Magdaleny i postanowiłam, że muszę koniecznie spróbować. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pomajstrowała w proporcjach, więc delikatnie się różni. Było warto więc i Wam polecam.
Składniki
ciasto ucierane
250g masła
1 szkl cukru
3/4 szkl mąki tortowej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli (do białek)
warstwa owoców
3 duże jabłka
100g suszonej żurawiny
szczypta cynamonu
budyń
1 budyń śmietankowy
2 szkl mleka
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Krok 1
Wyjąć masło z lodówki aby nieco zmiękło. Sparzyć żurawinę wrzątkiem i odstawić na parę minut na bok zalane wodą.
Krok 2
Nastawić mleko na budyń, zostawić pół kubka i rozmieszać proszek z cukrem. Zagotować budyń wg przepisu na opakowaniu i zostawić niech sobie troszkę przestygnie.
Krok 3
Utrzeć miękkie masło z cukrem. Dodawać kolejno żółtka i dalej miksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyjdzie nam gęsta masa.
Krok 4
Ubić białka z odrobinką soli i cukru. Dodawać do ciasta i dalej ucierać.
Krok 5
Połowę ciasta rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie obrać jabłka i kroić w plastry. Posypać cynamonem i odsączoną żurawiną. Polać budyniem. Na budyń wyłożyć i rozsmarować pozostałą część ciasta. Nie będzie to łatwe, ale próbujcie ;)
Krok 6
Piec ok. 45 minut w 180*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Niezbyt obficie. Smacznego! :)
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/09/16995/jablecznik-z-zurawina