Wykonanie
Kolejny, obok
truskawek z
rabarbarem i klasycznego
dżemu truskawkowego (o którym już niedługo), tegoroczny hit. Najbardziej smakuje mi schłodzony, w połączeniu z
twarogiem albo
serkiem homogenizowanym, choć zdarza mi się też, wyjadać go prosto ze słoika. ;)
metoda przygotowania: margarytka.blogspot.com3 kg
truskawek900 g
cukruskórka i sok z 3
limonekziarenka z
laski wanilii250 - 350 ml białego
rumuTruskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do dużego garnka. Zasypać
cukrem, dodać skórkę i sok z
limonek,
wanilię i 50 ml
rumu. Całość dobrze wymieszać. Podgrzewać na mocnym ogniu przez około 20 – 25 minut, aż
owoce puszczą sok. Sok odlać do innego garnka (o tym co z nim zrobić już w następnym odcinku :)).Do
truskawek dolać 200 ml
rumu, gotować około 30 minut, regularnie mieszając. Następnie odstawić do wystygnięcia na kilka godzin. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu do uzyskaniu pożądanej konsystencji (ja na około 10 minut przed końcem gotowania dodałam pozostałe 100 ml
rumu). Przełożyć do słoików i zapasteryzować.Smacznego!