ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy z rumem i limonką

Dżem truskawkowy z rumem i limonką

nazwa

Wykonanie

Kolejny, obok truskawek z rabarbarem i klasycznego dżemu truskawkowego (o którym już niedługo), tegoroczny hit. Najbardziej smakuje mi schłodzony, w połączeniu z twarogiem albo serkiem homogenizowanym, choć zdarza mi się też, wyjadać go prosto ze słoika. ;)
metoda przygotowania: margarytka.blogspot.com
3 kg truskawek
900 g cukru
skórka i sok z 3 limonek
ziarenka z laski wanilii
250 - 350 ml białego rumu
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do dużego garnka. Zasypać cukrem, dodać skórkę i sok z limonek, wanilię i 50 ml rumu. Całość dobrze wymieszać. Podgrzewać na mocnym ogniu przez około 20 – 25 minut, aż owoce puszczą sok. Sok odlać do innego garnka (o tym co z nim zrobić już w następnym odcinku :)).
Do truskawek dolać 200 ml rumu, gotować około 30 minut, regularnie mieszając. Następnie odstawić do wystygnięcia na kilka godzin. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu do uzyskaniu pożądanej konsystencji (ja na około 10 minut przed końcem gotowania dodałam pozostałe 100 ml rumu). Przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/07/Dzem-truskawkowy-z-rumem-i-limonka.html