Wykonanie
Próbowaliście kiedyś zrobić
dżem z
wanilią ? Ja sprawdziłam tę możliwość jesienią, robiąc powidła z dyni z
cytryną i
wanilią . Takie dodatki zupełnie zmieniają tradycyjny smak, więc warto poeksperymentować. Dziś dodatkowo zależało mi na niezbyt słodkim
dżemie, więc użyłam niewielkiej ilości
cukru. Efekt - dla mnie doskonały. Zrobiłam zaledwie 3 małe słoiczki, więc nie będą to
przetwory na zimę; gdybyście chcieli przygotować te pyszności w wersji zimowej na wszelki wypadek warto słoiczki dodatkowo zapasteryzować.
Składniki w proporcjach : na 1,5 kg
truskawek0,5 szklanki
cukru1
laska waniliiPrzygotowanie :
Truskawki myję i odrywam szypułki (w tej kolejności), kroję je na pół lub na więcej części, przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem.
Wanilię kroję wzdłuż na pół, dokładam do
truskawek, wsypuję też
cukier. Zagotowuję wszystko razem, po czym zmniejszam ogień i bez przykrycia gotuję
dżem godzinę, mieszając co jakiś czas. Gorący przekładam do słoików, wyjmuję wcześniej
laskę wanilii.Przepis autorski.