ßßß
Ilość porcji: 8 słoikówCzas przygotowania: 15 minutSkładniki:2kg truskawek1 opakowanie żelfixu 2:1800g cukru2 laski waniliiTruskawki obieramy z szypułek oraz dokładnie myjemy. Owoce przekrajamy na pół i umieszczamy w garnku wraz z żelifixem. Dodajemy ziarenka z obu lasek wanilii, a same „patyczki” wrzucamy do środka. Garnek ustawiamy na średnim ogniu. Kiedy truskawki się zagotują dorzucamy cukier i gotujemy około 1-3 minuty do rozpuszczania. Następnie wyłączamy gaz i nadal mieszamy, aż zniknie piana. Wyławiamy patyczki od wanilii. Dżem przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Przy ponownym odwróceniu słoików należy je trochę potrząsnąć aby kawałki truskawek rozłożyły się na całej wysokości. Odstawiamy słoiki w chłodne i ciemne miejsce :)


Po zdjęciach przychodzi czas na konsumpcję :)