Wykonanie
Każda wiejska gospodyni wie, że najlepsze
dżemy z
truskawek robi się pod koniec sezonu. Wówczas
owoce są najsłodsze i nie trzeba dodawać tyle
cukru. Ja w tym roku dodatkowo zmodyfikowałam przepis i dodałam do
dżemu wanilie. Świetnie wzbogaciła smak. Jeśli jeszcze nie macie gotowych
przetworów to naprawdę ostatni dzwonek, by kilka zrobić :)
Ilość porcji: 8 słoikówCzas przygotowania: 15 minutSkładniki:2kg
truskawek1 opakowanie żelfixu 2:1800g
cukru2
laski waniliiTruskawki obieramy z szypułek oraz dokładnie myjemy.
Owoce przekrajamy na pół i umieszczamy w garnku wraz z żelifixem. Dodajemy ziarenka z obu
lasek wanilii, a same „patyczki” wrzucamy do środka. Garnek ustawiamy na średnim ogniu. Kiedy
truskawki się zagotują dorzucamy
cukier i gotujemy około 1-3 minuty do rozpuszczania. Następnie wyłączamy gaz i nadal mieszamy, aż zniknie piana. Wyławiamy patyczki od
wanilii.
Dżem przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Przy ponownym odwróceniu słoików należy je trochę potrząsnąć aby kawałki
truskawek rozłożyły się na całej wysokości. Odstawiamy słoiki w chłodne i ciemne miejsce :)
Po zdjęciach przychodzi czas na konsumpcję :)