Wykonanie
Pora na
przetwora! Dziś piątek - weekendu początek. Domyślam się, że część z Was wybiera się na odpoczynek za miasto. I prawidłowo, bo pogoda idealna. Ale dla tych, którzy pozostają w domu i chcą spędzić chwilę w swojej ukochanej kuchni pichcąc smakołyki, przypominam, że już powoli kończą się
truskawki i zbliża się moment na przygotowanie
przetworów z tych
owoców. Ja do klasycznego
dżemu z
truskawek dodałem trochę czerwonych
porzeczek i
wanilii, żeby nie było tak nudno. Wy też możecie dołożyć swoje ulubione dodatki smakowe :)składniki (2 słoiczki):300 g
truskawek150 g czerwonych
porzeczeknasiona z 1
laski wanilii100 g
cukru (opcjonalnie)
Truskawki i
porzeczki umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż całkowicie zmiękną i zmienią się w papkę. Dodać nasiona
wanilii oraz opcjonalnie
cukier i gotować dalej przez ok. 15-20 minut do zgęstnienia. Gotowy
dżem przelać do oczyszczonych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do wystudzenia. Wtedy
dżem stanie się jeszcze gęstszy.Smacznego! :)