ßßß
Pora na przetwora! Dziś piątek - weekendu początek. Domyślam się, że część z Was wybiera się na odpoczynek za miasto. I prawidłowo, bo pogoda idealna. Ale dla tych, którzy pozostają w domu i chcą spędzić chwilę w swojej ukochanej kuchni pichcąc smakołyki, przypominam, że już powoli kończą się truskawki i zbliża się moment na przygotowanie przetworów z tych owoców. Ja do klasycznego dżemu z truskawek dodałem trochę czerwonych porzeczek i wanilii, żeby nie było tak nudno. Wy też możecie dołożyć swoje ulubione dodatki smakowe :)składniki (2 słoiczki):300 g truskawek150 g czerwonych porzeczeknasiona z 1 laski wanilii100 g cukru (opcjonalnie)Truskawki i porzeczki umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż całkowicie zmiękną i zmienią się w papkę. Dodać nasiona wanilii oraz opcjonalnie cukier i gotować dalej przez ok. 15-20 minut do zgęstnienia. Gotowy dżem przelać do oczyszczonych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do wystudzenia. Wtedy dżem stanie się jeszcze gęstszy.Smacznego! :)