ßßß
Składniki:2 polędwiczki wieprzowe300 g pieczareksól, pieprz200 g śmietany kremówkibulion lub woda1 cebulaolejnatka pietruszkiWykonanie:Umyte i oczyszczone polędwiczki pokroić na 2 - 3 cm plastry. Delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć polędwiczki z obu stron (dość krótko). Zdjąć z patelniPieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę posiekać. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy polędwiczki podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać ponownie mięso. Podlać wolą lub bulionem tak, aby mięso było przykryte. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku i dusić jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki.