ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wołowa w sosie grzybowym

Pieczeń wołowa w sosie grzybowym

nazwa

Wykonanie

Mam wrażenie, że wołowina nie jest póki co jeszcze tak popularna w Polsce, jak wieprzowina. Wieprzowiny leży w każdym sklepie mnóstwo, natomiast wołowinę kupić jest trochę trudniej. Ale warto! Naprawdę warto! Doskonale sprawdza się nie tylko w postaci steków . Powstają z niej najpyszniejsze, bogate w smaku gulasze, mięsa duszone jak słynna wołowina Bourguignon, frykadelki, burgery czy klopsiki, jest podstawą klasycznego sosu Bolognese , znakomicie nadaje się również na pieczeń . Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso jest soczyste i tak miękkie, że można kawałki oddzielać samym widelcem. Dopełnieniem dania jest pyszny, kremowy sos pieczarkowy. Idealna propozycja na weekendowy obiad, który zachwyci smakiem, a nie wymaga dużo pracy.
1 kg karkówki wołowej
tymianek, świeżo mielony czarny pieprz
4 duże cebule - obrane, pokrojone w grube pióra
2 ząbki czosnku - posiekane
250 g pieczarek - pokrojonych w grube plastry
sos:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki bulionu wołowego
4-5 łyżeczek mąki (sos powinien być gęsty)
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz i sól
olej do smażenia
1. Mięso oprószamy ze wszystkich stron tymiankiem i pieprzem. Rumienimy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich storn na złoto. Zdejmujemy.
Na tej samej patelni lekko rumienimy cebulę z czosnkiem, aż będzie szklista. Zdejmujemy. Następnie podsmażamy lekko pieczarki.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos.
W garnku zagotowujemy 1 szklankę mleka z 1,5 szklanki bulionu, listkiem laurowym, zielem i tymiankiem. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy pozostałe mleko z rozmieszaną w nim mąką. Mieszamy. Dodajemy ocet, ciemny sos sojowy, zrumienioną cebulę i pieczarki. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy sos wg potrzeb, solą i/lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem, by był wyrazisty w smaku.
3. Sos przelewamy do naczynia do zapiekania posiadającego pokrywę. W sosie umieszczamy mięso, tak, by było mim pokryte.
Przykrywamy naczynie pokrywką.
Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez 3- 3,5 godziny. W połowie czasu pieczenia przekładamy mięso na drugą stronę.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Idealnymi dodatkami są kwaszone ogórki lub sałatka z kiszonej kapusty.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/10/Pieczen-wolowa-w-sosie-grzybowym.html