Wykonanie
Mam wrażenie, że
wołowina nie jest
póki co jeszcze tak popularna w Polsce, jak
wieprzowina.
Wieprzowiny leży w każdym sklepie mnóstwo, natomiast
wołowinę kupić jest trochę trudniej. Ale warto! Naprawdę warto! Doskonale sprawdza się nie tylko w postaci
steków . Powstają z niej najpyszniejsze, bogate w smaku gulasze,
mięsa duszone jak słynna
wołowina Bourguignon, frykadelki, burgery czy klopsiki, jest podstawą klasycznego sosu Bolognese , znakomicie nadaje się również na pieczeń . Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze
mięso jest soczyste i tak miękkie, że można kawałki oddzielać samym widelcem. Dopełnieniem dania jest pyszny, kremowy
sos pieczarkowy. Idealna propozycja na weekendowy obiad, który zachwyci smakiem, a nie wymaga dużo pracy.
1 kg
karkówki wołowej
tymianek, świeżo mielony
czarny pieprz4 duże
cebule - obrane, pokrojone w grube
pióra2 ząbki
czosnku - posiekane250 g
pieczarek - pokrojonych w grube plastrysos:1,5 szklanki
mleka1,5 szklanki
bulionu wołowego4-5 łyżeczek
mąki (sos powinien być gęsty)2
listki laurowe4 ziarna
ziela angielskiego2 łyżki
octu winnego2 łyżki ciemnego
sosu sojowego1 łyżeczka
tymiankuświeżo zmielony
czarny pieprz i
sólolej do smażenia1.
Mięso oprószamy ze wszystkich stron
tymiankiem i
pieprzem. Rumienimy na patelni, na niewielkiej ilości
oleju, ze wszystkich storn na złoto. Zdejmujemy.Na tej samej patelni lekko rumienimy
cebulę z
czosnkiem, aż będzie szklista. Zdejmujemy. Następnie podsmażamy lekko
pieczarki.2. W międzyczasie przygotowujemy sos.W garnku zagotowujemy 1 szklankę
mleka z 1,5 szklanki
bulionu,
listkiem laurowym, zielem i
tymiankiem. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy pozostałe
mleko z rozmieszaną w nim
mąką. Mieszamy. Dodajemy
ocet, ciemny
sos sojowy, zrumienioną
cebulę i
pieczarki. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy sos wg potrzeb,
solą i/lub świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, by był wyrazisty w smaku.3. Sos przelewamy do naczynia do zapiekania posiadającego pokrywę. W sosie umieszczamy
mięso, tak, by było mim pokryte.Przykrywamy naczynie pokrywką.
Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez 3- 3,5 godziny. W połowie czasu pieczenia przekładamy
mięso na drugą stronę.Podajemy z
ziemniakami lub
kaszą gryczaną. Idealnymi dodatkami są
kwaszone ogórki lub
sałatka z
kiszonej kapusty.