Wykonanie
Dawno oj dawno nie robiłam rolady...ale nadarzyła się okazja..takie wspólne chociaż wirtualne pieczenie to fajna sprawa...tym razem wybór padł na roladę...miałam szklankę
białek i troszkę poszperałam i gdzieś w necie widziałam właśnie taką roladę,no i upiekłam roladę ..moja jest z innym nadzieniem..masa jogurtowa z
żelatyną i
galaretką..Ciasto podobne jak na pieguska , ale to jest bez
margaryny.Oprócz mnie rolady piekły :
Anna,
Asia,Joasia,Danusia, Iwona, Danusia,Asa, Lidia, Dorotka ..1 szkl.
białek1 szkl.
maku1 szkl.wiórek
kokosowych1 szkl.
cukru pudru1/2 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solidodatkowo1 duży
jogurt owocowy [ lub naturalny ]1,5 łyżeczki
żelatyny1
galaretkaBiałka ze szczyptą
soli ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier puder.Następnie dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia ,
mak oraz wiórki.Ciasto przelać na wyłożoną papierem blachę i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką[ posypałam ściereczkę
cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem.Od ciasta delikatnie oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć
biszkopt w roladę.Pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance
wody i odstawić do zastygnięcia.Następnie pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w wodzie .Do
jogurtu dodać pokrojoną
galaretkę i rozpuszczoną
żelatynę. Wszystko razem wymieszać .Ciasto rozwinąć i nałożyć tężejącą masę
jogurtową i ponownie zawinąć w roladę.Odstawić do całkowitego zastygnięcia.Dowolnie udekorować.