ßßß Cookit - przepis na Orzeszki -skorupki do nadziania, drożdzowe

Orzeszki -skorupki do nadziania, drożdzowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

I kolejne skorupki do nadziewania orzeszków..tym razem drożdżowe...robiłam takie po raz pierwszy..jeszcze muszę wypróbować biszkoptowe..Przepis na takie drożdżowe orzeszki znalazłam tutaj. Ja użyłam zwykłej mąki pszennej.Autorka podała dwie opcje robienia orzeszków..wypróbowałam obydwie i jak dla mnie lepiej pracowało się z kuleczkami zrobionymi od razu i zostawionymi do wyrośnięcia..ale wiadomo..każdy może zrobić jak będzie pasować.Nadziać też można wedle własnego gustu..
200 g m ąki
1 jajko
50 ml wody
25 g drożd ży
1 łyżeczka cukru
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie.Wlać do mąki, lekko wymieszać , dodać jajko. Ciasto wyrobić na gładką masę. Można zrobić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i zostawić je do wyrośnięcia albo zrobić wałek z ciasta i też zostawić do wyrośnięcia, a jak urośnie, to dopiero wtedy robić kuleczki [dwa razy większe niż orzech laskowy].Następnie wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Dowolnie nadziać połówki i złączyć ze sobą.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/12/orzeszki-skorupki-do-nadziania-drozdzowe.html