ßßß Cookit - przepis na Robimy domowy podpiwek!

Robimy domowy podpiwek!

nazwa

Składniki

Wykonanie

Coca Cola Słowian, obok kwasu chlebowego najpopularniejszy napój orzeźwiający naszych dziadków i rodziców. Mama opowiadała, że robili go litrami a otwieranie butelek stanowiło ulubioną zabawę. Musieli to robić na dworze, gdyż podpiwek lubił wybuchać przy otwieraniu. Nic dziwnego, skoro wcześniej porządnie wstrząsali butelkami. Przy okazji wizyty w domu rodzinnym razem z mamą postanowiłyśmy wskrzesić jej smak dzieciństwa, tym bardziej, że w sklepie pojawił się Podpiwek Kujawski, gotowa mieszanka do wyrobu.
Potrzebne będą:
Duży garnek o pojemności powyżej 10 litrów,
drugi duży garnek lub 2 mniejsze,
płócienna lub bawełniana poszewka od poduszki,
10 butelek z kapslem ,
drożdże - ok 5 gramów,
500- 600 gramów cukru.
Zawartość paczki wsypać do 10 litrów wrzącej wody, gotować 10 minut.
Przecedzić przez gęste płótno i ostudzić. Podgrzać około litr podpiwka i dodać 500-600 gramów cukru i dolać do reszty. 5 gramów świeżych drożdży rozmieszać w 1/2 szklanki płynu, wlać do podpiwka. Wymieszać i rozlać do butelek ze szczelnym korkiem. Odstawić zimą na 5 dni, latem na 3 dni. Pierwszy dzień trzymać w ciepłym miejscu, potem w chłodniejszym.
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2013/07/robimy-domowy-podpiwek.html