ßßß Cookit - przepis na serniko-piernik

serniko-piernik

nazwa

Wykonanie

Sernik i piernik to tradycyjne i przez niektórych uważane za obowiązkowe świąteczne ciasta. Ale co zrobić, kiedy dwie blachy ciasta to za dużo? Można oba te wypieki połączyć tworząc ciasto o wyjątkowym smaku. Sernik ma nie tylko piernikowy spód ale także ma w środku słodką niespodziankę- pierniczki nadziewane. To ciasto to jedno z moich ulubionych, polecam na świąteczny stół!
*foremka 25*34 cm:
Składniki: na ciasto:
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
150 g powideł śliwkowych
łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową:
1 kg sera na sernik
6 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego
100 g masła
1 szklanka cukru
skórka otarta z pomarańczy
20 pierniczków nadziewanych w czekoladzie na polewę:
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki wrzątku
2 łyżki drobnego kokosu
Przygotować ciasto piernikowe: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piernikowe.
Przygotować masę serową: Masło stopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy łyżką. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto piernikowe. Ułożyć pierniczki i zalać drugą połową masy serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec około 60-70 minut. Wystudzić.
Masło, kakao, cukier puder zagotować mieszając. Na końcu wlać wrzątek i mieszać aż polewa będzie gęsta i jednolita. Wylać na ciasto i posypać kokosem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/12/serniko-piernik.html