Wykonanie
Bardzo lubię kombinować z ciastami. Kiedyś na blogu Deserowo znalazłam bardzo fajny przepis na taki piernik i chciałabym się z
Wami nim podzielić. Przepis jest na dużą blachę :)Ciasto:- 4
jajka- 1,5 szklanki
cukru- 2,5 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 opakowanie
przyprawy do piernika- 3 łyżki
kakao- 1 szklanka
mleka- pół szklanki
oleju- słoik
dżemu wiśniowego (lub
powideł śliwkowych) lub każdy inny kwaśny
dżemMasa serowa:- 500 g
półtłustego sera (trzykrotnie zmielony)- 125 g
masła (rozpuszczonego- pół szklanki
cukru pudru- 4
jajka-
budyń waniliowyNajpierw przygotowujemy ciasto piernikowe.
Jajka ucieramy z
cukrem na gładką masę, a następnie kolejno dodajemy wszystkie podane składniki ciasta i miksujemy na gładkie ciasto.Przygotowujemy masę
serową: oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a
żółtka ucieramy z
cukrem. Następnie dodajemy
twaróg,
budyń i przestudzone
masło i krótko i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pianę z
białek przekładamy do masy serowej i znów delikatnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze najpierw wylewamy ciasto piernikowe, a następnie równomiernie wykładamy masę
serową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC ( przy term.) Pieczemy ok. 50-60 minut.