ßßß Cookit - przepis na TIRAMISU OWOCOWE Z JEŻYNAMI I MALINAMI

TIRAMISU OWOCOWE Z JEŻYNAMI I MALINAMI

nazwa

Wykonanie

Tiramisu to smaczny, prosty deser który jest znany i na pewno bardzo lubiany. W sam raz na ciepłe dni, mocno owocowy z nutą kawy i pysznymi biszkoptami. W moim tiramisu znajdziecie jeżyny i maliny ale śmiało można dodać inne ulubione owoce. Taka wersja jest mocno orzeźwiająca, Polecam.
SKŁADNIKI :
250 g jeżyn
250 g malin
2 paczki podłużnych biszkoptów
600 ml śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
4 łyżki cukru
3 serki waniliowe po 150 g
2 łyżki żelatyny spożywczej rozmieszane w 1/4 szklanki gorącej wody
1 szklanka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki słodkiego kakao
tarta, ciemna czekolada do posypania deseru
PRZYGOTOWANIE :
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folia spożywczą.
Owoce blenderujemy, każde w osobnym naczyniu i z dodatkiem 2 łyżek cukru.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi na sztywno, dodajemy do niej serki waniliowe, miksujemy i dalej mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
Krem dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy zmiksowane jeżyny a do drugiej maliny.
Kawę przelewamy do miseczki, maczamy w niej biszkopty i układamy na dnie tortownicy. Na to wylewamy masę jeżynową oraz posypujemy kakaem. Następnie rozkładamy masę z malinami, wyrównujemy, posypujemy kakaem i układamy namoczone biszkopty. Na wierzch rozkładamy ostatnią, jasną masę, rozsmarowujemy. Deser dekorujemy owocami i przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem odpinamy boki tortownicy, zdejmujemy folię oraz posypujemy tiramisu tartą czekoladą. Deser podajemy schłodzony, smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/08/tiramisu-owocowe-z-jezynami-i-malinami.html