Wykonanie
Karczek nadziewany to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad.
Mięso pieczemy w rękawie lub foli spożywczej, dzięki
czemu jest miękkie i soczyste. Nadziałam je
cebulą,
czosnkiem,
marchewka i
musztardą francuska, tym co bardzo lubimy, jednak farsz może być dowolny. Pieczeń jest bardzo aromatyczna idealna do dań obiadowych i
pieczywa. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.
SKŁADNIKI :1 , 5 kg karczku1/2 łyżeczki
solipieprz, słodka i
ostra papryka do smaki5 ząbków
czosnku, przeciśniętych przez praskę1 łyżeczka
majeranku3 łyżki
musztardy francuskiej1 duża
cebula, pokrojona w talarki1
marchewka, starta na tarce jarzynowej3 łyżki
olejurękaw do
pieczenia mięsaPRZYGOTOWANIE :Karczek umyć, osuszyć. Natrzeć
solą,
pieprzem,
czosnkiem,
majerankiem i
przyprawami. Odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce.Na patelni podpiekamy
cebule z
marchewką, lekko solimy, prużymy aż zmięknie i lekko się podpiecze. Farsz studzimy.Karczek nacinamy, do połowy, tak aby powstały małe kieszonki w które nakładamy
cebulę z
marchewką, następnie
mięso smarujemy po wierzchu
musztarda francuską.Przekładamy je delikatnie do rękawa, następnie do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 *C.Karczek wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na plastry. Smacznego.Uwagi;
Mięsko lepiej się kroi po schłodzeniu, plastry karczku są pyszne na ciepło i zimno.