ßßß Cookit - przepis na Pszenny chleb drożdżowy z ziemniakami

Pszenny chleb drożdżowy z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Jest w Krakowie pewna piekarnia, którą zawsze odwiedzam, ze względu na chleb z ziemniakami. Niestety Kraków jest daleko, a chleba by się pojadło... :) Znalazłam więc przepis i spróbowałam, udało się dokładnie tak jak powinno. Chleb z ziemniakami ma tą wilgotność, której nie da się uzyskać innymi drogami. Dodatkowo pięknie wygląda z zewnątrz, dzięki sieci pęknięć. Zachowuje świeżość kilka dni (ale rzadko kiedy tylu doczeka). Co będę zachwalać, trzeba spróbować i się uzależnić tak jak ja! Polecam!
4 średnie ziemniaki, ugotowane w mundurkach
600 g pszennej mąki chlebowej
330 ml wody
1.5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1 saszetka suszonych drożdży
3 łyżki oleju
Ziemniaki dokładnie rozdrabniamy (można po prostu widelcem). Mieszamy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
Zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki lub kształtujemy z niego bochenek. Obsypujemy dość obficie mąką. Zostawiamy na kolejną godzinę żeby podrosło.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Gdy piekarnik jest już porządnie nagrzany wkładamy do niego chleb oraz naczynie z wodą (w celu uzyskania pary wodnej). Po mniej więcej 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 25 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Źródło:http://jemy-jedziemy.blogspot.com/2012/11/pszenny-chleb-drozdzowy-z-ziemniakami.html