Wykonanie
Jest w
Krakowie pewna piekarnia, którą zawsze odwiedzam, ze względu na
chleb z
ziemniakami. Niestety
Kraków jest daleko, a
chleba by się pojadło... :) Znalazłam więc przepis i spróbowałam, udało się dokładnie tak jak powinno.
Chleb z
ziemniakami ma tą wilgotność, której nie da się uzyskać innymi
drogami. Dodatkowo pięknie wygląda z zewnątrz, dzięki
sieci pęknięć. Zachowuje świeżość kilka dni (ale rzadko kiedy tylu
doczeka). Co
będę zachwalać, trzeba spróbować i się uzależnić tak jak ja! Polecam!
4 średnie
ziemniaki, ugotowane w mundurkach600 g
pszennej mąki chlebowej330 ml
wody1.5 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
cukru1 saszetka
suszonych drożdży3 łyżki
olejuZiemniaki dokładnie rozdrabniamy (można po prostu widelcem). Mieszamy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.Zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki lub kształtujemy z niego bochenek. Obsypujemy dość obficie
mąką. Zostawiamy na kolejną godzinę żeby podrosło.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Gdy piekarnik jest już porządnie nagrzany wkładamy do niego
chleb oraz naczynie z
wodą (w celu uzyskania pary
wodnej). Po mniej więcej 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 25 minut. Po upieczeniu
chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.