Wykonanie
To zdecydowanie najlepsza
sałatka jaką zdarzyło mi się jeść ostatnimi czasy, a nie jestem wielbicielką
owoców. Szczerze mówiąc, zauroczyły mnie jej kolory, kompozycji smaków nie
dawałam większych szans, no bo
arbuz i
truskawki w takiej ilości? Bez zieleniny? Jakże się myliłam, jakość smaku zdecydowanie dorównuje, jeżeli nie przewyższa jej walorów estetycznych, do tego
sałatka jest dietetyczna, ale bardzo sycąca. Idealna na lato, doskonała dla osób uprawiających
sport, świetna dla takich jak ja, którzy nie przepadają za
owocami i nie za bardzo wiedzą, jak je bezboleśnie wprowadzić do diety.Opis będzie krótki, wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i je połączyć.Zatar można kupić w sklepach z żywnością orientalną, ale można zamiast niego użyć dowolnych suszonych
ziół z odrobiną
soli.



Składniki:1/2 średniej wielkości
arbuza, obranego ze skóry i oczyszczonego z pestek, pokrojonego w średniej wielkości kostkiokoło 150g
truskawek, bez szypułek, przekrojonych na połówki - jeżeli bardzo duże to na ćwiartkiokoło 100g
białego sera półtłustego4-5 łyżek zataru, albo innych
ziół suszonych (
tymianek,
bazylia..z odrobiną
soli )1 duża łyżka
soku z cytryny1 mały pęczek
mięty, porwanej na kawałki1/4 kubka
migdałów bez skórki, uprażonych na suchej patelni

Jak zrobiłam:Z
białego sera ulepiłam kulki o średnicy około 2cm i obtoczyłam je w zatarze. Odłożyłam do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.W dużej misce ułożyłam kostki
arbuza i połówki
truskawek. Dodałam uprażone
migdały, włożyłam kule z
białego sera, posypałam
miętą i
skropiłam sokiem z cytryny.
Sałatka gotowa., najlepiej podawać natychmiast.

Kule z
białego sera można zrobić większe, wtedy połamać na kawałki, tej wielkości kulki można przełamać na pół.
Sałatka jest doskonała sama, z kawałkiem
pieczywa, ale również do
mięsa, szczególnie
mięsa z grilla.
