Wykonanie
Lubicie grzańca?Zimowym wieczorem, po nartach, długiej wycieczce? W weekend z przyjaciółmi?Możecie go sami przygotować - zapraszam po przepis na grzane
wino z mocno korzenną nutą :)
SKŁADNIKI750 ml czerwonego,
wytrawnego wina3/4 szklanki
wody3/4 szklanki
cukru1 laska
cynamonu1
pomarańcza10
goździkówszczypta ziaren
kminkuszczypta ziaren
kolendry1
listek laurowyziarnko
ziela angielskiegoszczypta
kardamonu (lub najlepiej
owoc)
PRZYGOTOWANIEW garnku zagotowujemy
wodę z
cukrem i
cynamonem.
Pomarańczę szorujemy, przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok, który dodajemy do
wody. Nabijamy skórki
goździkami i wrzucamy je do garnka razem z resztą przypraw. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy
wino i podgrzewamy, aż zacznie mocno parować, uważając jednocześnie by go nie zagotować! Przecedzamy grzaniec przez sito.Rozlewamy do specjalnych glinianek, kubków lub szklanek (uwaga- zwykłe szklanki muszą być nagrzane np. w ciepłej wodzie, żeby nie pękły!).Teraz pozostaje nam sączyć ze smakiem pyszne,korzenne
winko. S macznego :)