ßßß Cookit - przepis na Migdały w przyprawie do piernika

Migdały w przyprawie do piernika

nazwa

Wykonanie

Już za parę dni, za dni parę...będzie mroźno i biało.
Nie to, żebym pragnęła śniegu po kolana, zadymki i butów z zaciekami po soli. Po prostu zimę już czuć...w kuchni i na blogach! Jestem pewna, że niedługo zawita do nas również za oknem.
A tymczasem pieczemy pierniki staropolskie, pierniczki pakujemy szczelnie w puszkach i ukrywamy je skrzętnie po szafkach.
Kiedyś przygotowywałam je z mamą, teraz z moim mężem. To jedyna rzecz, która uległa zmianie. Zarówno kiedyś, jak i teraz przechowuje je w metalowych puszkach i magicznym cudem potrafię odnaleźć jedną gdzieś na dnie szafy w...połowie lata. Rekordem było, jak szukając pudełek do świeżo upieczonych pierniczków z mamą znalazłyśmy pełną puszkę z zeszłego roku! :) Co najlepsze- pierniki nie miały żadnych oznak zepsucia...Możecie się chyba domyślić co z nimi zrobiłam, nie? Zjadłam ze smakiem, a co!
A teraz przepis nie na pierniczki, lecz na pyszne, aromatyczne migdały w chrupiącej skorupce z karmelu i przyprawy do piernika- domowej przyprawy!
Składniki na ok. 75g przyprawy do piernika:
łyżka ziela angielskiego
6 liści laurowych
łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
łyżka mielonego kardamonu
2 łyżeczki ziaren kolendry
ziarna z dwóch gwiazd anyżu
2 opakowania goździków
4 kory cynamonowe (o długości ok. 10cm)
2 łyżeczki cukru kandyzowanego
Wszystkie przyprawy wrzucamy do blendera i miksujemy na pył. Uważamy przy tym, aby nie spalił naszego kuchennego powiernika :)
Całość przed przesypaniem do pojemniczka przesiewamy przez sito, aby wyłapać twarde resztki kory, czy drobne kawałki liścia laurowego.
Przyprawę dodajemy do piernika, pierniczków, grzanego wina, czy migdałów, od których nie będziecie mogli się oderwać!
Składniki na 400g aromatycznych migdałów(lekko zmodyfikowałam przepis Aleksandry z bloga cherry&cinnamon)
pół szklanki wody
szklanka cukru (użyłam pół na pół biały i brązowy)
łyżeczka przyprawy do piernika
400g migdałów
Blachę wykładamy papierem, na który później wysypiemy gotowe migdały.
Na patelnię z grubym dnem wysypujemy cukier i zalewamy wodą. Ustawiamy na ogniu i zagotowujemy. Dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy migdały i dokładnie całość mieszamy, aby migdały całe były oblane karmelem z przyprawami.
Po chwili cukier z przyprawami zacznie ponownie się krystalizować. I w tym momencie autorka przepisu napisała aby dalej całość podgrzewać na zmniejszonym ogniu, aż całość ponownie się rozpuści. W moim przypadku jednak to nie zadziałało i cały czas miałam "skorupkę".
Nie wiem co lepsze- migdały w błyszczącym, pachnącym karmelu, czy migdały w aromatycznej skorupce? Wiem tylko, że oderwać się od nich nie można! Aaaa i jeszcze jedno- idealnie nadają się na drobne, świąteczne upominki!
Smacznego!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/11/migday-w-przyprawie-do-piernika.html