ßßß
Historia handlu przyprawami cz. 1Ludziom rejonu śródziemnomorskiego, Arabom i Azjatom przyprawy były znane od tysięcy lat. Stanowiły one przedmiot wypraw morskich i lądowych. W starożytnym Egipcie ziół i przypraw używano do balsamowania ciał i okadzania pomieszczeń. W rozprawie medycznej, zwanej Papirusem Ebersa, z roku 1550 p.n.e., znajdują się informacje o anyżu, kminku, kasji, kardamonie, gorczycy, sezamie, kozieradce, szafranie itd, jako powszechnie stosowanych w ówczesnych czasach przyprawach. Wiele wzmianek o przyprawach, stanowiących artykuł handlowy o dużej wartości, można znaleźć w Biblii. Przyprawy z Dalekiego Wschodu, przez Półwysep Arabski, do krajów basenu Morza Śródziemnego (głównie Egiptu i Syrii) i dalej do Afryki przywożone były tzw Szlakiem Kadzidłowym.Pierwsze rzymskie wyprawy z Egiptu do Indii datuje się na I wiek n.e. Trwały około 2 lat i były bardzo niebezpieczne. Dopiero później (w drugiej połowie I wieku) odkryto, iż ma to związek z wiejącymi wiatrami monsunowymi i skrócono czas trwania wypraw do jednego roku. Od tamtej pory statki żeglowały do Indii od kwietnia do października i powracały między październikiem a kwietniem do Europy.Mniej więcej w tym samym czasie powstał nowy szlak lądowy, zwany Jedwabnym Szlakiem (Nazwa powstała dopiero w XIXw). Prowadził on na zachód z chińskiego miasta Chang an (Xi an), wzdłuż Himalajów, przez Persję, wokół Wielkiej Pustyni syryjskiej, do rejonu Morza Śródziemnego. Był on modyfikowany, w zależności od sytuacji politycznej i wysokości podatków nakładanych na karawany. Szlakiem jedwabnym przewożono jedwab, klejnoty, kasję, kmin i imbir.Najpopularniejszą przyprawą Wschodu był pieprz, dużym zainteresowaniem cieszyły się również kurkuma i imbir. Przyprawy zalecane były dla poprawienia trawienia i ulepszenia smaku potraw. Ciekawostką jest, że nie tylko Rzymianie cenili sobie smak przypraw. Podczas najazdu i oblężenia Rzymu przez Gotów w 408 roku n.e., zażądano od Rzymian pieprzu jako haraczu.
Przebieg głównej trasy Szlaku Jedwabnego i jego odnóg (źródło: wikipedia.org)Średniowiecze to czasy znacznego zmniejszenia się przepływu towarów ze Wschodu na Zachód, a od czasu podbicia Aleksandrii przez Arabów w 641 roku n.e, nawet do jego zatrzymania. VII wiek przyniósł rozwój islamu, w tym czasie wpływy arabskie sięgały od Hiszpanii po granice Chin. Przez czterysta lat handel między muzułmanami a chrześcijanami praktycznie nie istniał. W Europie panował chaos, a na egzotyczne przyprawy było stać jedynie najbogatszych, pojawiały się również w zakonach, gdzie uprawiano np. kmin, lubczyk, rozmaryn, kolendrę czy kozieradkę.Źródło: Opracowanie własne na podstawie J. Norman, The complete Book of Spices.GARAM MASALAW kuchni północnoindyjskiej stanowi najważniejszą mieszankę przypraw. Prawdą jest, że ilu kucharzy tyle różnych mieszanek garam masala. Jest to przyprawa używana w niedużych ilościach. Przygotowana przeze mnie wersja mieszanki garam masala najczęściej stosowana jest w Pendżabie i Uttar Pradesh.
Składniki:40g kminu,25g kolendry (owoce),20 g nasion kardamonu (ja użyłam zmielonego kardamonu),20 g owoców czarnego pieprzu,15 goździków,15 zmielonego kwiatu muszkatołowego3 liście laurowe,2 laski cynamonu.Przygotowanie:Laski cynamonu połamać na kawałki, liście laurowe pokruszyć.Przyprawy, oprócz kwiatu muszkatołowego, wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć do ich ściemnienia. Całość odstawić i ostudzić. Następnie zmielić na drobno i dodać zmielony kwiat muszkatołowy. Przyprawę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez 3-4 miesiące.Smacznego!