ßßß Cookit - przepis na Pstrąg

Pstrąg

nazwa

Wykonanie

Ilekroć mam okazję, jem w górach pstrąga. Jadłem pstrąga w Szczawnie Zdrój i w Lądku Zdrój. Wszak rybę należy jeść tam, skąd widać gdzie ją wyłowiono. We Wrocławiu ciężko o taką rybę, ale za to ja ją przyrządzam lepiej.
Składniki:
Pstrąg
Cytryna
rozmaryn
oliwa
sól
inne przyprawy wg. gustu
Moja żona właśnie mówi, żebym nie pisał o flakach więc nie będę pisał o flakach :) Można kupić już wyprawioną rybę, ale po flakach i oczach poznaje się czy jest świeża. Dlatego jak ma się smykałkę do robienia nożem to chyba lepiej kupić niewyprawioną.
Wyflaczoną rybę należy położyć na folii aluminiowej, którą wcześniej polewamy odrobiną oliwy. Do środka i na zewnątrz sypiemy rozmaryn i sól. Są też przyprawy, co zowią się "do ryby". Bywają one dobre. Do dziury w brzuchu pakujemy także plaster cytryny.
Całość należy zawinąć i włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie piec przez dość długi czas. Gotową rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Bardzo obficie. Przepis jak widać bardzo prosty, a ryba niezwykle smaczna i zdrowa.
Źródło:http://facetwquchni.blogspot.com/2011/04/pstrag.html