Wykonanie
W książc e "Pers iana" Sabriny Ghayour trafiłam na naprawdę intrygujący przepis -
łososia z
płatka mi róży,
cytrusami i aromatycznymi przypra
wami t a kimi jak sumak i kumin. Danie zapo wiadało się świetnie i rzeczywiś c ie taki e się okaza ło -
łoso ś był delikatn y, odpowiednio doprawiony i piękni e pachniał .
Łosoś z różą- filet z
łoso sia (350g)- 1 łyżka dokładnie pokrus zonychsuszonych
płatków róży- 2 łyżeczki sumaku- 1/2 łyżeczki kuminu- 1/2 łyżeczki
cynamonu- skórka starta z połowy
limonki- skórka starta z p ołowy
pomarańczy- 2 łyżki
oliwy-
sól,
pieprz1) Przekroi ć filet na d wie częś ci.2) W ymieszać pozostałe składniki i posma ro wa ć nimi
łoso sia.3) Smażyć go po kilka minu t z każdej strony, najpierw skórą do dołu.4) Podawać
skropi one
cytryną i z
sałatą.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba po rcji: 2Kaloryczn ość jednej porcji: 380 kcal