ßßß Cookit - przepis na Łosoś cytrusowo-różany

Łosoś cytrusowo-różany

nazwa

Wykonanie

W książc e "Pers iana" Sabriny Ghayour trafiłam na naprawdę intrygujący przepis - łososia z płatka mi róży, cytrusami i aromatycznymi przypra wami t a kimi jak sumak i kumin. Danie zapo wiadało się świetnie i rzeczywiś c ie taki e się okaza ło - łoso ś był delikatn y, odpowiednio doprawiony i piękni e pachniał .
Łosoś z różą
- filet z łoso sia (350g)
- 1 łyżka dokładnie pokrus zonych
suszonych płatków róży
- 2 łyżeczki sumaku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka starta z połowy limonki
- skórka starta z p ołowy pomarańczy
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
1) Przekroi ć filet na d wie częś ci.
2) W ymieszać pozostałe składniki i posma ro wa ć nimi łoso sia.
3) Smażyć go po kilka minu t z każdej strony, najpierw skórą do dołu.
4) Podawać skropi one cytryną i z sałatą.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba po rcji: 2
Kaloryczn ość jednej porcji: 380 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2015/12/osos-cytrusowo-rozany.html