Wykonanie
Sos tzatziki jest niezastąpionym dodatkiem do shoarmy, (przepis na shoarmę) dań z grilla, warzyw (zarówno świeżych, jak i grillowanych) czy też wyśmienitych
chlebków pita.Tzatziki podajemy mocno schłodzony.Poniższy przepis został nico zmodyfikowany przez Lulu poprzez dodanie
kalarepy, która nadała tzatiki nieco więcej ostrości.Składniki:0,4-0,5 litra bardzo gęstego
jogurtu typu greckiego ***0,4 - 05 kg
ogórków2-6 ząbki
czosnku (w zależności od upodobań, my lubimy mocno
czosnkowy)***1 bardzo duży pęczek
koperku lub 2 mniejsze1 bardzo mała
kalarepa lub 1/2 dużej
sól i
pieprz do smakuewentualnie kilka kropli
oliwyewentualnie jedna - dwie
oliwki do dekoracji*** do tzatziki nigdy nie dodajemy mielonego
czosnku ani beztłuszczowych
jogurtówPrzygotowanie
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 30 minutPo tym czasie delikatnie odcisnąć i wylać sok.
Kalarepę również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do
ogórków.Dodać
jogurt, przeciśnięty przez praskę
czosnek,drobno posiekany
koperek i dokładnie wymieszać.Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.Na koniec można delikatnie skropić tzatziki
oliwą lub udekorować
oliwkami.