ßßß Cookit - przepis na Tzatziki z kalarepą czyli kuchnia grecka w nowej odsłonie

Tzatziki z kalarepą czyli kuchnia grecka w nowej odsłonie

nazwa

Wykonanie

Sos tzatziki jest niezastąpionym dodatkiem do shoarmy, (przepis na shoarmę) dań z grilla, warzyw (zarówno świeżych, jak i grillowanych) czy też wyśmienitych chlebków pita.
Tzatziki podajemy mocno schłodzony.
Poniższy przepis został nico zmodyfikowany przez Lulu poprzez dodanie kalarepy, która nadała tzatiki nieco więcej ostrości.
Składniki:
0,4-0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego ***
0,4 - 05 kg ogórków
2-6 ząbki czosnku (w zależności od upodobań, my lubimy mocno czosnkowy)***
1 bardzo duży pęczek koperku lub 2 mniejsze
1 bardzo mała kalarepa lub 1/2 dużej
sól i pieprz do smaku
ewentualnie kilka kropli oliwy
ewentualnie jedna - dwie oliwki do dekoracji
*** do tzatziki nigdy nie dodajemy mielonego czosnku ani beztłuszczowych jogurtów
Przygotowanie
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 30 minut
Po tym czasie delikatnie odcisnąć i wylać sok. Kalarepę również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ogórków.
Dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek,drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na koniec można delikatnie skropić tzatziki oliwą lub udekorować oliwkami.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/12/tzatziki-z-kalarepa-czyli-kuchnia.html