Wykonanie
Tzatziki to bardzo popularny i lubiany grecki dip podawany najczęściej do dań z grilla, gyrosa, shoarmy, smażonych warzyw, zwłaszcza pieczonych
ziemniaków a także opiekanego
pieczywa.Składniki:0,5 litra bardzo gęstego
jogurtu typu greckiego0,4 kg
ogórka2-4 ząbki
czosnku (można dodać więcej)1 bardzo duży pęczek
koperkusól i
pieprz do smakuewentualnie kilka kropli
oliwyewentualnie jedna - dwie
oliwki do dekoracjiewentualnie
ser kozi - ok. 50 gPrzygotowanie
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Posolić i odstawić na ok. 30 minutDelikatnie odcisnąć i wylać sok z
ogórka.Do
ogórka dodać
jogurt, przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany
koperek, ewentualnie
ser kozi i dokładnie wymieszać.Przyprawić do smaku
solą i
pieprzemPrzed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.Na koniec można delikatnie skropić tzatziki
oliwą lub udekorować
oliwkami.