Wykonanie
Ech, szkoda gadać.
Pstrąga nie będzie na moim blogu. Przynajmniej na razie. Dzięki Małżonkowi, który wykasował zdjęcia z telefonu nim raczył je zgrać. Sprawcy zamieszania osobiście wyłożyłam co o tym myślę i to musi mi wystarczyć zamiast sporządzenia smakowitego,
rybnego wpisu. Zła jestem i zawiedziona, więc nie
będę kontynuować
wątku bo po co się wyzłośliwiać publicznie.Przejdę po prostu do opisania innego dania, które w ostatnich dniach przygotowałam na obiad. Może nie tak fotogeniczne jak nieszczęsny
pstrąg (wierzcie lub nie - zdjęcia były super... a jaki smak!) ale także bardzo smaczne było.
Składniki:3-4 kotlety ze
schabu środkowego o grubości ok 1 cm
2 łyżeczki
musztardy francuskiejkilka kropli
sosu sojowegokilka kropli
oliwysól,
pieprzpłatki chili (szczypta)Przygotowanie:Umyte i osuszone kotlety
schabowe delikatnie rozbijamy. Solimy, posypujemy
pieprzem. Skrapiamy
oliwą i
sosem sojowym. Z każdej strony cienko smarujemy
musztardą francuską. Posypujemy z wierzchu
płatkami chili. Należy z nimi uważać - są bardzo intensywne. Odstawiamy
mięso w chłodne miejsce na kilka godzin.Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej - kilka minut z obu stron wystarczy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas były to pieczone ziemniaczki oraz surówki: z białej i
czerwonej kapusty.
Schab środkowy przyrządzany na patelni grillowej smakuje wspaniale. Jest kruchy, miękki, a przede wszystkim soczysty i aromatyczny. Polecam. Według mnie smakuje lepiej niż smażony lub pieczony w sposób tradycyjny.Niestety zdjęcia
schabu są marne. Dzień był pochmurny, a aparat w telefonie nie ma lampy.... Ech, co ja się
będę tłumaczyć. Umieszczam zdjęcia jakie mam i kończę pisać bo jeszcze ten nieszczęsny
pstrąg o którym nie napiszę, stanie mi w gardle ością niezgody ;)