Wykonanie
Tytuł posta jest
dziwny, wiem. Nawiązuje do prezentowanej potrawy, ale również do malarstwa...Jeżeli lubicie malarstwo niderlandzkie, to powinniście przybliżyć sobie obraz "Świat do góry nogami" czyli "Przysłowia niderlandzkie" pędzla Pietera Bruegla Starszego. Obraz, jak zresztą sama nazwa wskazuje, przedstawia szereg przysłów, w tym to moje - tytułowe: "
Mieć w sobie coś więcej niż pusty
śledź", co oznacza aby nie sądzić po pozorach. No właśnie, nie sądźcie po pozorach tego dania -
śledź z
cebulą nie musi być nudny, dziś udowodnię, że może być zaskakujący!
ŚLEDŹ Z KARMELIZOWANĄ
CEBULĄSkładniki:400 - 450 g
filetów śledziowych2 duże
cebule czerwone2 łyżeczki
masła1 łyżka
miodu1 łyżka
octu balsamicznego2-3
liście laurowe5-7 ziaren
ziela angielskiego3-4
goździki1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego1 łyżeczka
musztardy1
cytrynaolejsól i
pieprzCebulę kroimy w piórka lub w plasterki i przesmażamy na
maśle, doprawiając
solą i
pieprzem. Dodajemy
kmin,
kolendrę, 1/2 łyżki
miodu oraz
ocet balsamiczny i karmelizujemy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Śledzie kroimy w cząstki i układamy w słoiku na przemian z karmelizowaną
cebulą, liśćmi laurowymi,
zielem angielskim i
goździkami. Po ułożeniu warstw dodajemy do słoika resztę
miodu,
musztardę,
sok z cytryny i trochę
oleju. Zakręcamy słoik i energicznie wstrząsamy. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin i wcinamy!Przepis zaczerpnięty z burczymiwbrzuchu.pl