Wykonanie

Nie wiem jak Wam, ale mi
kasza kojarzy się z obiadem z czasów dzieciństwa - czy to z przedszkolnej/szkolnej stołówki czy też z sobotniej wizyty u babci. I to najczęściej (dla mnie niestety) w połączeniu z gulaszem. Brrr! Jednak ostatnio w telewizji często słyszę, że
kasza jest super - zdrowa, smaczna i można ją elegancko podać. Postanowiłam dać jej kolejną szansę. Proszę Państwa!
Kasza wkracza na salony!KASZOTTO Z
PAPRYKĄ I
CZERWONĄ SOCZEWICĄSkładniki na 2-3 porcje:1/2 szklanki
kaszy pęczak1/4 szklanki
czerwonej soczewicy2 średniej wielkości
czerwone papryki2 duże
pomidory2 duże
cebule1 duży ząbek
czosnku3 ziarna
ziela angielskiego1/2
liścia laurowego1/2 łyżeczki
rozmarynu1/2 łyżeczki
tymianku1
kostka rosołowa warzywnaoliwa do smażenia
sólparmezanPapryki kroimy w paski i na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy i podsmażamy
paprykę, delikatnie solimy. Gdy
papryka trochę zmięknie, ale będzie nadal chrupiąca zdejmujemy patelnię z palnika i odstawiamy. Tak przygotowaną
paprykę dodamy do dania później.Do garnka wsypujemy
ciecierzycę, zalewamy 1/2 szklanki
wody, dorzucamy
ziele angielskie,
liść laurowy i dodajemy łyżeczkę
oliwy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 8 minut, czasami mieszając. Pod koniec gotowania solimy - około 1/2 łyżeczki
soli. Po ugotowaniu
ciecierzyca ma być średnio-twarda, ale nie surowa (~al dente).
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklance gorącej
wody.
Pomidory obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i
czosnek kroimy. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki
oliwy, wsypujemy
cebulę,
czosnek,
tymianek,
rozmaryn i
kaszę, wszystko podsmażamy. Po podsmażeniu na patelnię nalewamy około 1/2 szklanki
bulionu z kostki rosołowej, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Resztę
bulionu dodajemy stopniowo, od czasu do czasu mieszając. Gdy kaszotto będzie już gęste dodajemy
pomidory i gotujemy kolejne 5 minut. Gdy kaszotto znów zgęstnieje dodajemy
paprykę i
ciecierzycę, mieszamy. Wyłączamy palnik i odstawiamy kaszotto na około 20 minut, żeby doszło -
kasza powinna być miękka.Kaszotto podajemy z
parmezanem.