Wykonanie
Witajcie kochani. Dzisiaj podzielę się moim sposobem na
cieciorkę a ściślej
cieciorkę z
burakami -bardzo odżywczy zestaw, bogaty w
białko, żelazo, witaminy i błonnik. Pasta jest bardzo smaczna i wystarczy ją zajadać
solo. Pasuje idealnie do
jajka w koszulce lub sadzonego. Samo zdrowie!!!


Składniki na 5-6 porcji

1,5 szklanki ugotowanej
cieciorki3 szklanki startych na miałko ugotowanych
buraków1
cebula1-2 ząbek
czosnkukilka łyżek
oleju2-3 łyżki
soku z cytryny1 kopiasta łyżeczka
chrzanupłaska łyżeczka
ziół prowansalskichpłaska łyżeczka
pieprzu ziołowego1/3 szklanki
wody przegotowanej
sól,
cukier,
pieprz do smakuPrzygotowanieLINK do przepisu na filmie
Cieciorkę miksuję z
chrzanem,
cukrem,
solą pieprzem w blenderze, dodając w trakcie około 1/3 szklanki
wody do masy, żeby łatwiej miksować i żeby nie była zbyt sucha.Mieszam masę z
cieciorki ze startymi
burakami. Przyprawiam w razie potrzeby. Można dodać chlust
oliwy i drobno posiekaną
zieleninę... Będzie bardzo pysznie!Masę można podzielić na dwa dni lub solidnie podgrzać tą część do przechowania na dłużej. Przełożyć gorącą do wyparzonych słoików. Zakręcić. Kiedy wystygnie schować do lodówki. Spożyć w ciągu 2 tygodni, bo po co jeść starą pastę ze słoików, kiedy można przygotować kolejną świeżą porcję.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika