Wykonanie
Szybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami
czekolady polany polewą.
SKŁADNIKISpód250 g
herbatników180 g
masła orzechowego3 łyżki roztopionego
masłaMasa serowa1 kg
białego sera20 dag
masła30 dag
cukru2
jajka1
budyń waniliowyulubiony aromat100 g
gorzkiej czekoladyPolewaSzklanka
cukru3 łyżki
kakao200 g kostka
masła2
żółtka4 łyżki
mlekaPRZYGOTOWANIESpód
Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym
masłem, wyłożyć na dno formy mocno docisnąć, wstawi ć do zamrażalnika na 15 minut,po tym czasie, wyją ć z zamrażalnika, posmarować
masłem orzechowym i wstawi ć do lodówki.Masa SerowaZ 2
białek ubić sztywną pianę.
Masło utrzeć na puch,
żółtka cukier oraz
cukier waniliowy i aromat zmiksować na kogiel-mogiel dodać do
masła i dokładnie połączyć. Cały czas ucierając dodawać stopniowo
ser i
budyń. Na końcu do masy serowej dodać pokruszoną
czekoladę i sztywną piane z
białek i delikatnie wymieszać. Masę
serową wylać na schłodzony spód z
ciasteczek. Piec godzinę w temperaturze 200 CPolewaW rondelku rozpuścić
masło, cały czas podgrzewająca dodać
cukier,
mleko oraz
kakao gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z
żółtkami.Zimny sernik
pola ć gorącą polewą.