Wykonanie
Hamburger jest popularny przede wszystkim w kuchniStanów Zjednoczonych,gdzie jest też potrawą kuchni domowej, chętnie przyrządzaną zwłaszcza wtrakcie przyjęć na wolnym powietrzu - barbecue.Najczęściej jednak jadany jest w barach podających jedzenie typu fast food.Z racji ,że nie należy do najzdrowszych,nie powinno ich się jeść zbyt często ;-)Składniki:
bułki do hamburgerów1/2 kg.
mielonego mięsa wołowego
cebulapomidorogórki kiszonesałata masłowaprzyprawa do mięsa mielonego
przyprawa do gyrosaczerwona
ostra paprykaoliwa z oliwek1 szt.
jajkasól,
pieprzSos:
ketchupmajonezczosneksól,
pieprzZacznijmy od głównego składnika czyli
mięsa.Zmieliłam je.
Dodałam do niego pokrojoną drobno
cebulkę,
przyprawy,
sól,
pieprz i
ostrą paprykę.
Wbiłam
jajko i dokładnie wszystko wymieszałam.
Uformowałam płaskie kotlety i usmażyłam na grillowej patelni.
Również w tym czasie podsmażyłam część
cebuli.
Bułki podpiekłam w tosterze (można w piekarniku)
i kładłam kolejno na
bułkę:
SałatęKotleta
Pomidora,o górka kiszonego
Cebulę surowąCebulę podsmażoną
Na koniec polałam wszystko sosem
Powinien być jeszcze plasterek
sera zółtego......ale i tak już wystarczy tych kalorii ;-)Smacznego!