Wykonanie
Zniknął tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić mu dobrego zdjęcia...Tylu pochwał pod adresem mojego
żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i
mogę spokojnie podzielić się przepisem.1kg
mięsnych kości wieprzowych1/2kg wędzonych
żeberek lub
boczku1/2l zakwasu1kg
białej kiełbasy4-5 ząbków
czosnku2 marchwie,
pietruszka (korzeń i nać), kawałek
seleraziemniaki w ilości odpowiedniej do ilości osób konsumujących;]kilkanaście ziaren
ziela angielskiego, kilka
liści laurowychgarść
majerankusol,
pieprz w ziarnach/ew.
vegeta lub inna
przyprawa tego rodzajuDo lekko osolonej zimnej
wody wkładamy
mięsne kości i wędzonkę.Po zagotowaniu
wody wywar należy odszumować, po czym dolewamy do niego około szklanki zimnej
wody, dorzucamy
przyprawy (ziele, liście, kilka ziaren
pieprzu, łyżkę soli/odpowiednią ilość
vegety) i by wydobyć bogactwo aromatu, gotujemy na bardzo niedużym ogniu do miękkości
mięsa.Po tym czasie, wciąż w trakcie gotowania (po przykładowo półtorej godziny) dodajemy obrane warzywa i całą nać
pietruszki.Gotujemy kolejną godzinę na małym ogniu pod przykryciem.Gdy warzywa zmiękną przecedzamy zupę (bądź wyjmujemy z
wywaru kości i warzywa łyżką cedzakową). Wlewamy zakwas i dokładnie łączymy z
wywarem, po czym dorzucamy pokrojoną dowolnie
kiełbasę.Do smaku dorzucamy
majeranek i zmiażdżone ząbki
czosnku, po czym gotujemy jeszcze do momentu, aż
kiełbasa będzie gotowa.Podajemy z ugotowanymi
ziemniakami, skwarkami/podsmażoną cebulką/ kawałkami
kiełbasy i gotowanym
jajkiem.