Wykonanie
Jeden z moich eksperymentów, nad którymi pracuję w celu, który na razie pozostanie tajemnicą.Nie widzę jednak powodu, by się nim nie podzielić, ponieważ zyskał sporą przychylność męskiego
grona. ;)(przepis na dwa spore
ciastka)Ciasto inspirowane "Cornish Pasty":250g
mąki pszennej125g twardego
tłuszczu zwierzęcego1/3 szklanki zimnej
wody15 ziaren jałowcapół łyżeczki
solibiałko do smarowania
Mąkę przesiewamy i "szatkujemy" z tłuszczem i
solą, po czym dolewamy
wodę.Dorzucamy do masy rozmiażdżony w moździeżu
jałowiec i całość dokładnie ugniatamy.Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Farsz:300g grubo zmielonego
mięsa z
łopatki wieprzowej2 ząbki
czosnku1 średnia
cebula ze
szczypiorem2
drobiowe sercatwardy
ser żółtysól,
pieprz,
ostra papryka w proszkuDo
mięsa wrzucamy zmiażdżony
czosnek i doprawiamy je
solą,
pieprzem i
papryką.Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy na cienkie placki i formujemy z nich miseczki.(część ciasta pozostawiamy na zamknięcie)
Cebulę kroimy w drobną kostkę i wysypujemy nią dno każdej foremki.Przykrywamy ją dość grubym plastrem
żółtego sera, na co wkładamy odpowiednią ilość
mięsa.W środek
mięsnej kuli wkładamy kurze serduszko.Zamykamy
ciastko pozostawioną masą, którą wykrawamy w koło za pomocą odpowiedniej wielkości naczynia.Dokładnie sklejone
ciastka smarujemy
białkiem i wstawiamy na przedostatni poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika.Pieczemy około 40 minut i podajemy ciepłe, posypane
szczypiorkiem, najlepiej z
sosem cygańskim lub
pomidorowym.