Wykonanie
Gulasz jedno z ulubionych dań w moim domu. Raz ugotowany w większej ilości a codziennie podany w nowej odsłonie. Podawany z
kaszą z
ziemniakami oczywiście ugnieciony z wielką łychą gulaszu, obowiązkowo w towarzystwie
buraczków. Podawany z kromką
chleba gdzie talerz jest wylizany do "umytego" :)) Robię też bułeczki
drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu nie ma ograniczań. Tym razem zrobiłam gulasz wieprzowy.
SKŁADNIKI:
mięso z
łopatki wieprzowej ok 1 kg1
cebule3 ząbki
czosnkusól 1 łyżeczkęświeżo zmielony
pieprz wedle uznania
papryka słodka 1 łyżeczkępół łyżeczki
ostrej papryki2 łyżki
mąki pszennej3-4 łyżki
oleju rzepakowegoSPOSÓB WYKONANIA
Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy zbędne błonki, tłuszcz. Kroimy w kostkę w marę równą, będą nam się równomiernie dusiły.
Mięso doprawiamy
przyprawami i obtaczamy całość
mąką. Obtoczenie na tym etapie
mąką spowoduję, że sos w fazie końcowej będzie gęsty. Tak przygotowane
mięso obsmażamy porcjami na patelni z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Całość przerzucamy do brytfanki gdzie wcześniej wlałam ok 2 łyżki
oleju. Na patelni pozostaje nam taka" skorupa " wlewamy na to zimną
wodę dokładnie wszytko wymieszamy i wlewamy do naszej brytfanki z
mięsem. Jest to cała esencja naszego sosu.Do tego wrzucimy obrany
czosnek i obraną
cebulę. Nada to posmaku, pamiętajmy, że każdy dodany składnik czy to
cebula,
czosnek lub
marchew nada naszemu gulaszowi charakteru. jeśli lubimy
bardziej pikantne dodajmy
papryczkę chili, jeśli bardziej słodki dodajmy
marchew więcej
cebuli oni nadają słodkości. Przykrywamy i na walnym ogniu dusimy pamiętając, aby co jakiś czas przemieszać dokładnie i w razie potrzeby dolać
wody. Jeśli jest nam za mało słony lub pikantny równie dobrze możemy doprawić pod koniec duszenia.
Smacznego