Wykonanie
Lekka, dietetyczna wręcz (nowość na blogu! :D) zupa warzywna prosto z Włoch.Właściwie, to prosi się, by ją zmiksować i zrobić z niej zupę krem, ale polecam jednak zachować ją w postaci pierwotnej.Jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją robi.1 litr
warzywnego bulionu1 średnia
cebula2 spore
marchewki1 średnia
pietruszka2 grubsze laski
selera naciowego2 nieduże ząbki
czosnku500ml
przecieru pomidorowego z kartonika
oregano,
bazylia,
sól,
pieprzMarchew oraz
pietruszkę obieramy i kroimy w słupki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
Czosnek ścieramy na malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę.
Seler kroimy w cienkie plasterki.Wszystkie przygotowane warzywa wrzucamy do przegotowanego
bulionu warzywnego.Dolewamy przecież z kartonika i wszystko razem mieszamy.Zupę gotujemy do miękkości warzyw, nie powinny one być jednak rozgotowane, a al dente.Na koniec całość doprawiamy włoskimi
przyprawami oraz
solą i
pieprzem do smaku.