ßßß Cookit - przepis na Lekka włoska zupa z selerem naciowym

Lekka włoska zupa z selerem naciowym

nazwa

Wykonanie

Lekka, dietetyczna wręcz (nowość na blogu! :D) zupa warzywna prosto z Włoch.
Właściwie, to prosi się, by ją zmiksować i zrobić z niej zupę krem, ale polecam jednak zachować ją w postaci pierwotnej.
Jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją robi.
1 litr warzywnego bulionu
1 średnia cebula
2 spore marchewki
1 średnia pietruszka
2 grubsze laski selera naciowego
2 nieduże ząbki czosnku
500ml przecieru pomidorowego z kartonika
oregano, bazylia, sól, pieprz
Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w słupki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
Czosnek ścieramy na malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę.
Seler kroimy w cienkie plasterki.
Wszystkie przygotowane warzywa wrzucamy do przegotowanego bulionu warzywnego.
Dolewamy przecież z kartonika i wszystko razem mieszamy.
Zupę gotujemy do miękkości warzyw, nie powinny one być jednak rozgotowane, a al dente.
Na koniec całość doprawiamy włoskimi przyprawami oraz solą i pieprzem do smaku.
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2014/01/lekka-woska-zupa-z-selerem-naciowym.html