Wykonanie
Uwielbiam
fasolę, na prawdę uwielbiam. Gdy już pojawia się u mnie na
stole to nie
mogę się jej oprzeć, a gdy znajduję przepis na danie poświęcone
fasoli to zaraz muszę go wykorzystać- stąd też fasolada znaleziona tutaj musiała zagościć w moim garnku...Składniki:* 500 g białej ugotowanej
fasoli (pamiętajmy - moczymy ją najpierw przez noc)* 500 ml
przecieru pomidorowego passata* 500 ml
bulionu warzywnego* 2
cebule* 2
młode marchewki* łodyga
selera naciowego* 3 ząbki
czosnku*
sól,
pieprz,
oregano,
papryka ostra,
chilli do smaku
Czosnek,
cebulę obieramy i kroimy. Podsmażamy na
oleju przez kilka minut.
Seler i
marchew kroimy wg uznania - dodajemy do
cebuli i
czosnku, smażymy, mieszając. Zalewamy
bulionem, dodajemy koncentrat - doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut do miękkości
marchewki. Doprawiamy do smaku, dokładamy ugotowaną
fasolę i podgrzewamy. Posypać posiekaną
natką pietruszki i zajadać...Smacznego!A.