ßßß Cookit - przepis na Makaroszotto z dyni makaronowej i pęczaku z jagodami goji

Makaroszotto z dyni makaronowej i pęczaku z jagodami goji

nazwa

Wykonanie

Co dzień odkrywam ich przydatność w kuchni, a dziś współpracują świetnie w daniu z patelni. :)
Makaron dyniowy posklejał się z powodu użycia sporej ilości sera, jednak nadało mu to nieco bardziej stałą, przyjaźniejszą do jedzenia konsystencję.
Idealne, koloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :)
1 mała dynia makaronowa (ok. 400g)
100g kaszy pęczak
1 duży dojrzały pomidor
kawałek pora (ok. 5 centymetrów)
1 cienka i krótka łodyżka selera naciowego
kawałek żółtego sera (według upodobań)
2 spore ząbki czosnku
kilkanaście sztuk suszonych jagód goji
odrobina soli
sok z cytryny
natka pietruszki
Dynię pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny.
Gdy zmięknie, przy pomocy widelca wyskrobujemy z niej miąższ w postaci makaronu.
Przekładamy go do miski i lekko posypujemy solą.
Gdy dynia puści sok delikatnie go odciskamy.
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Pora kroimy w cienkie krążki, łodygę selera w nieduże półplasterki.
Ser ścieramy na drobnej tarce.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką.
Wrzucamy na nią makaron dyniowy, pora i selera oraz starty czosnek.
Całość przesmażamy przez kilka minut delikatnie mieszając i dusimy aż seler i por zmiękną.
Pomidora parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki.
Kroimy w niezbyt dużą kostkę i dorzucamy razem z ugotowanym pęczakiem i startym serem na patelnię.
Suszone jagody goji zalewamy na dosłownie kilkanaście sekund gorącą wodą, po czym odcedzamy i łączymy z zawartością patelni.
Całość doprawiamy delikatnie solą, smażymy na małym ogniu aż ser się rozpuści.
Makaroszotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny.
:)
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2015/10/makaroszotto-z-dyni-makaronowej-i.html