Wykonanie

Co dzień odkrywam ich przydatność w kuchni, a dziś współpracują świetnie w daniu z patelni. :)
Makaron dyniowy posklejał się z powodu użycia sporej ilości
sera, jednak nadało mu to nieco bardziej stałą, przyjaźniejszą do jedzenia konsystencję.Idealne, koloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :)1 mała
dynia makaronowa (ok. 400g)100g
kaszy pęczak1 duży dojrzały
pomidorkawałek
pora (ok. 5 centymetrów)1 cienka i krótka łodyżka
selera naciowegokawałek
żółtego sera (według upodobań)2 spore ząbki
czosnkukilkanaście sztuk suszonych
jagód gojiodrobina
solisok z cytrynynatka pietruszkiDynię pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny.Gdy zmięknie, przy pomocy widelca wyskrobujemy z niej miąższ w postaci
makaronu.Przekładamy go do miski i lekko posypujemy
solą.Gdy
dynia puści sok delikatnie go odciskamy.
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Pora kroimy w cienkie krążki,
łodygę selera w nieduże półplasterki.
Ser ścieramy na drobnej tarce.Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką.Wrzucamy na nią
makaron dyniowy,
pora i
selera oraz starty
czosnek.Całość przesmażamy przez kilka minut delikatnie mieszając i dusimy aż
seler i
por zmiękną.
Pomidora parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki.Kroimy w niezbyt dużą kostkę i dorzucamy razem z ugotowanym pęczakiem i
startym serem na patelnię.Suszone
jagody goji zalewamy na dosłownie kilkanaście sekund gorącą
wodą, po czym odcedzamy i łączymy z zawartością patelni.Całość doprawiamy delikatnie
solą, smażymy na małym ogniu aż
ser się rozpuści.Makaroszotto podajemy posypane posiekaną
natką pietruszki i skropione
sokiem z cytryny.:)


Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl