Wykonanie
Jedzonko jest wyśmienite i lekkie, dodam jeszcze, że powstaje błyskawicznie :)Najlepsze na 2, 3 dzień kiedy smaki się "przegryzą".
3 strąki
czerwonej papryki1 puszka
pomidorów w zalewie2 średnie
cebule1 kopiasta łyżeczka
koncentratu pomidorowego2 puszki
tuńczyka w kawałkach (sprawdzi się taki w sosie własnym jak i w
oleju)
sól,
czarny pieprzsłodka mielona
paprykacukier do smaku
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki, wrzucamy razem z pokrojoną w piórka
cebulą na
olej, smażymy do zeszklenia tej ostatniej.
Potem wlewamy
pomidory w zalewie i dodajemy koncentrat, mieszamy, dusimy na niewielkim ogniu do zagęszczenia sosu (około 8 - 10 minut), następnie przyprawiamy.
Rybę osączamy z zalewy, dodajemy do
papryki, mieszamy delikatnie, ewentualnie doprawiamy i dodajemy
cukru by zrównoważyć "kwaśność", schładzamy w lodówce.