Wykonanie
Ostatnio wiele słyszymy o nietolerancji glutenu.Alergia potrafi nas dorwać w każdym momencie życia...Tak stało się ze mną.Jednak wielu z nas zaczyna również zależeć na zdrowszym odżywianiu.Zaczęłam kombinować czym zastąpić mój ukochany chlebuś.I tak powstał
chleb jaglany z domieszką
mąki kukurydzianej.Możemy do niego dodać różne
zioła, ziarna,
suszone owoce.Jaglanka ma to do siebie, że przyjmuje wszystke smaki.Podaję wersję podstawową z
tymiankiemSkładniki:●2 szklanki
kaszy jaglanej●4 szklanki
wody●Sól - 1/2 łyżeczki●3-4 łyżki
mąki kukurydzianej●3 łyżki
oliwy z oliwek●Opcjonalnie pół łyżeczki
miodu●2 łyżki siekanego, świeżego
tymianku.Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy jak podają na opakowaniu.Blendujemy. Po ostygnięciu dodajemy
mąkę,
przyprawy,
zioła i co tam chcemy 😀Mieszamy. Nakładamy do foremki.Zeby dobrze ubic zrzucamy formę kilka
razy na stół.Pieczemy w 200 stopniach, góra - dół 1, 1/2 h.Kroić po wystygnięciu.
Bona Apetita!
