ßßß Cookit - przepis na Zakwas

Zakwas

nazwa

Składniki

Wykonanie

2 tygodnie temu, nastawiłam i dokarmiałam codziennie, kilkoma łyżkami mąki i wody, pierwszy zakwas z mąki żytniej 750. Na początku śmierdział mdląco, po 4 dniach zaczął pachnieć kwaśno. Mocno nie urósł ale bąbelkował. Po 7 dniach stał przez tydzień w lodówce, dziś wyciągnęłam, dokarmiłam, ogrzewam przy kaloryferze...a jutro bądź pojutrze będzie pierwsza próba wypieku chleba na zakwasie w piekarniku.
Wciąż kuszą mnie (leń) maszyny ale mam taki sentyment do chleba, że te dziury po mieszadłach po prostu ... nie umiem przezwyciężyć rozczarowania, że trzeba z tak pięknego chlebka wydłubywać, kruszyć... Dla mnie jest on w całości taki pełny. Ale ja mam coś z głową sentymentalną, jakiś opór :) zatem - będzie bez maszyny...
Zakwas - najprostsze "o co w tym chodzi" :
szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
3/4 szklanki ciepłej wody
wszystko to do słoika, przykryć przewiewną tkaniną
postawić koło kaloryfera
co 24 h podsypać kilkoma łyżkami mąki i ok 10-15 ml wody
pomieszać, napowietrzyć bełtając
powtórzyć przez 7 dni i ... młody zakwas gotowy
Przepisów jest wiele, bardziej szczegółowych u Wujka Goggle ...a póki co to mam nadzieję, że kiedyś uda mi się nauczyć takiej prostoty klik w wypieku zakwasowca :)))
Źródło:http://wegefotokuchnia.blox.pl/2012/02/zakwas.html