ßßß Cookit - przepis na Karkówka na kanapki (pieczona)

Karkówka na kanapki (pieczona)

nazwa

Wykonanie

Upiekłam ponad półtorakilogramowy kawałek karkówki, więc pewnie wystarczy nam wędliny aż do świat ;) Mięso pyszne, trafił się mi piękny kawałek i szkoda było go dzielić. Karkówkę przyprawiłam dość tradycyjnie, czosnkiem i majerankiem, pomogłam też sobie nieco gotową marynatą Szynka wiejska firmy Skworcu. Moim zdaniem warto robić wędliny w domu, bo są lepsze niż sklepowe, i co ważne - wcale się nie martwię że coś mi się z tego dużego kawałka zepsuje - nawet jeśli karkówka poleży długo w lodówce, nic złego się jej nie stanie.
Składniki :
1,5 kg karkówki wieprzowej (ładny, zwarty kawałek)
2 łyżki marynaty Szynka wiejska firmy Skworcu
1 łyżka suszonego majeranku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
kilka plastrów wędzonego boczku
Dodatkowo :
sznurek do związania
Przygotowanie :
Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym kawałek mięsa przekrajam ostrym nożem, by powstał plaster. Całość nacieram marynatą wymieszaną z solą i majerankiem, W środku układam plasterki czosnku, zwijam i pakuję w folię spożywczą. Przygotowane w ten sposób mięso zostawiam na noc w lodówce. Następnie rozwijam, układam boczek i zwijam ponownie. Całość ściśle związuję sznurkiem, zawijam w folię aluminiową i wstawiam na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Następnie rozrywam folię i piekę jeszcze przez godzinę. Na koniec przykrywam mięso ponownie folią, wyłączam piekarnik i zostawiam w nim do ostygnięcia. Wędlinę kroję dopiero gdy jest zupełnie zimna, najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/karkowka-na-kanapki-pieczona.html