ßßß
W ten zimowy czas pora obrosnąć w tłuszczyk , tak więc dziś coś pyszniejszego od smalcu .Potrzebna będą :50 dkg słoniny30 dkg wędzonego boczku30 dkg karkówki30 dkg łopatki1/2 jabłka2 ząbki czosnku1 łyżka majerankusól do smakuWszystkie mięska kroimy w drobne kawałki , słoninę w mniejsze . W pierwszej kolejności wytapiamy skwarki ze słoniny na małym ogniu , nie powinny być przypalone i chrupiące . Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy pozostałe mięso i smażymy małym ogniu do miękkości . Mięso powinno być miękkie , a nie wysmażone , bo po wystudzeniu będą twarde kawałki . Na koniec dodajemy utarte jabłko , majeranek i na końcu czosnek . Wyłączmy ogień i studzimy . Masę przekładamy do malaksera lub blendera . Miksujemy na gładką masę . Doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy , zawsze można dosolić na chlebku .Alternatywą do tej mięsnej wersji będzie smalec wegetariański z tłuszczu kokosowego - już wkrótce :)