ßßß Cookit - przepis na Smarowidełko

Smarowidełko

nazwa

Wykonanie

W ten zimowy czas pora obrosnąć w tłuszczyk , tak więc dziś coś pyszniejszego od smalcu .
Potrzebna będą :
50 dkg słoniny
30 dkg wędzonego boczku
30 dkg karkówki
30 dkg łopatki
1/2 jabłka
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól do smaku
Wszystkie mięska kroimy w drobne kawałki , słoninę w mniejsze . W pierwszej kolejności wytapiamy skwarki ze słoniny na małym ogniu , nie powinny być przypalone i chrupiące . Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy pozostałe mięso i smażymy małym ogniu do miękkości . Mięso powinno być miękkie , a nie wysmażone , bo po wystudzeniu będą twarde kawałki . Na koniec dodajemy utarte jabłko , majeranek i na końcu czosnek . Wyłączmy ogień i studzimy . Masę przekładamy do malaksera lub blendera . Miksujemy na gładką masę . Doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy , zawsze można dosolić na chlebku .
Alternatywą do tej mięsnej wersji będzie smalec wegetariański z tłuszczu kokosowego - już wkrótce :)
Źródło:http://lemoncurdsylvii.blogspot.com/2013/12/smarowideko.html