ßßß Cookit - przepis na Najlepsze ciasto marchewkowe z kremowym serkiem

Najlepsze ciasto marchewkowe z kremowym serkiem

nazwa

Wykonanie

Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć ciasta marchewkowego. Niestety przed Świętami nie mam wolnego, na szczęście ciasto te robi się błyskawicznie, więc zapracowani mogą je przygotować nawet w samą Wigilię. Ciasto najlepiej smakuje z kremowym serkiem, który zrobiłam sama z jogurtu greckiego. Przepis na serek znajdziecie TUTAJ. By wypiek wyglądał okazalej możemy podwoić składniki i piec ciasto kilka minut dłużej. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (tortownica 21 cm)
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju (ja dodaję olej aromatyzowany cytryną i bazylią)
- 2 jajka
- 1 łyżka przypraw korzennych (ew. do piernika)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka startej marchewki (na małych oczkach)
- ok 400 g serka z jogurtów (przepis) lub kanapkowego
- ok. pół szklanki cukru pudru (wg uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy suche składniki, a w drugiej za pomocą widelca roztrzepujemy jajka z olejem. Masę przelewamy do suchych składników, dodajemy marchew i dobrze mieszamy. Całość przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok 35 min.
Serek dosładzamy cukrem pudrem i mieszamy. Przestudzone ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową słodkiego serka, przykrywamy drugim, a na wierzch ciasta wykładamy resztę serka. Całość dekorujemy np. kakaem lub orzechami. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/12/najlepsze-ciasto-marchewkowe-z-kremowym.html