ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

To mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe, które jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii. Kupimy je tam w każdym sklepie. Możemy je posmarować kremem z białego serka lub mascarpone, a także nadziać bakaliami. Moje jest puszyste i wilgotne. Idealne do porannej kawy czy herbaty. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (tortownica 21cm)
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżka przypraw korzennych (ew. do piernika)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka startej marchewki (na małych oczkach)
- 200 g serka typu philadelphia
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce łączymy suche składniki. W drugiej misce widelcem roztrzepujemy jajka i łączymy z olejem. Masę przelewamy do suchych składników, dodajemy marchew i dobrze mieszamy. Przelewamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok 35 min. Serek dosładzamy cukrem pudrem wg gustu i dobrze mieszamy. Przestudzone ciasto przecinamy w pół, smarujemy serkiem i przykrywamy drugim blatem. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/03/ciasto-marchewkowe.html