Wykonanie
To mój ulubiony przepis na ciasto
marchewkowe, które jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii. Kupimy je tam w każdym sklepie. Możemy je posmarować kremem z
białego serka lub
mascarpone, a także nadziać
bakaliami. Moje jest puszyste i wilgotne. Idealne do porannej
kawy czy
herbaty. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (tortownica 21cm)- 2/3 szklanki
mąki- 1/2 szklanki
cukru- 1/3 szklanki
oleju rzepakowego- 2
jajka- 1 łyżka przypraw korzennych (ew. do piernika)- 1 łyżeczka
sody- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 szklanka startej
marchewki (na małych oczkach)- 200 g
serka typu philadelphia-
cukier puderPRZYGOTOWANIE:W jednej misce łączymy suche składniki. W drugiej misce widelcem roztrzepujemy
jajka i łączymy z
olejem. Masę przelewamy do suchych składników, dodajemy
marchew i dobrze mieszamy. Przelewamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok 35 min.
Serek dosładzamy
cukrem pudrem wg gustu i dobrze mieszamy. Przestudzone ciasto przecinamy w pół, smarujemy
serkiem i przykrywamy drugim blatem. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Smacznego!