Wykonanie
Muffinki
mięsno-
ryżowe z
fetą to świetny pomysł na wykorzystanie farszu, który nam pozostał np. z przygotowania gołąbków. Tak właśnie było w moim przypadku... zrobiłam za dużo farszu do faszerowanych
patisonów więc postanowiłam upiec go z dodatkiem
fety w kokilkach i był to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim, którzy nie lubią zadymki kuchennej związanej z smażeniem mielonych na patelni,, czyli tradycyjnie. Takie muffinki fajnie pasują jak każde mielone jako dodatek do dania obiadowego, ale stanowią też super przekąskę, czy przystawkę na przykład na sylwestrowy stół, czy inne imprezy. Polecam :)Składniki ( na 4 porcje )- 20 dkg
mięsa mielonego- 2-3 łyżki ugotowanego
ryżu- gruby plaster
sera feta- 1 małe
jajko-
sól,
pieprz,
czosnek mielony,
cebulka prażona w kostce,
kminek mielony,
majeranek-
olej do wysmarowania kokilekWykonanieDo
mięsa mielonego dodaje
ryż,
jajko i wszystkie
przyprawy, mieszam i wyrabiam ręką do połączenia składników.
Ser feta kroję w grube prostokąty. Kokilki smaruje wewnątrz przy pomocy pędzelka
olejem. Następnie do każdej kokilki przekładam
połowę mięsa, na
mięso układam kostkę
sera feta i przykrywam reszta
mięsa z pagórkiem. Muffinki piekę ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni z termoobiegiem. Stan upieczenia sprawdzam przy pomocy patyczka... jak w przypadku ciasta. Wierzch ma być rumiany i chrupiący, wnętrze suche i miękkie.Smacznego :)