Wykonanie

Bardzo lubię faszerowane warzywa, wiec faszeruję co tylko się da :))). Dziś zapraszam na
patisony faszerowane tradycyjnym farszem gołąbkowym czyli
mięsem i
ryżem. Niestety moje
patisony tak szybko zniknęły z talerzy, że nie zdążyłam zrobić końcowego zdjęcia... gotowej potrawy... za co z góry przepraszam :) Polecam :)Składniki- 4 duże
patisony- 0.60 dkg
mięsa mielonego- 100 gram
ryżu- 2
jajka- 0.7 l
bulionu lub rosołu-
sól,
pieprz,
czosnek mielony,
cebulka prażona w kostce,
kminek mielony,
majeranekWykonanie
Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z
patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony
ryż mieszam z surowym
mięsem mielonym, dodaję dwa całe
jajka plus wszystkie
przyprawy mieszam i wyrabiam ręka do połączenia składników. Gotowym farszem napełniam przy pomocy łyżeczki
patisony. W dużym naczyniu do zapiekania ( u nie gęsiarka ) układam nafaszerowane
patisony i przykrywam każdego czapeczką. Zalewam
bulionem do 1/3 wysokości
patisonów. Piekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Patisony sa gotowe kiedy warzywa są miękkie a
mięso w środku upieczone.Gotowe
patisony podaję z
sosem pomidorowym.Smacznego :)
