ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z musem pieczarkowym

Paszteciki z musem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Ś wi ę ta to czas rado ś ci i nostalgii, a ten przepis na paszteciki jest w naszej rodzinie od pokole ń . Z lekkimi modyfikacjami i z ró ż nym nadzieniem przygotowuj ę je do dzi ś na wszystkie rodzinne i ś wi ą teczne okazje. Paszteciki najlepiej smakuj ą podane z domowym, czerwonym barszczem (z obacz równie ż przepis na Barszcz wigilijny)
Sk ładniki na 20 pasztecik ów:
Na ciasto krucho-dro żdżowe:
300 g mąki
40 g masła
20 g drożdży
100 ml mleka
1 ż ó łtko
1 całe jajko
1 łyżeczka cukru (trzcinowego)
1/2 łyżeczki soli morskiej
Na farsz:
500 g pieczarek
1 por - biała część - ok. 10 cm
1 białko
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki tartej bułki
suszone oregano
pieprz
s ól morska
Przygotowanie:
500 g pieczarek udu ś z porem na łyżce oliwy z łyżką wody, aż płyn całkowicie wyparuje. Zmiel, a następnie dodaj dwie łyżki tartej bułki, s ól morsk ą, pieprz, suszone oregano oraz 1 białko. Całość wymieszaj delikatnie, powstanie idealnie gładki mus pieczarkowy.
Ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Wymieszaj z roztopionym masłem i resztą składnik ów. Wyrób r ękami i odstaw w ciepłe miejsce. Moja rada: ciasto ma być dość gęste, ale nie twarde - jeśli wyjdzie za twarde, zwiększ ilość mleka. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie go wyr ób i odstaw na pó ł godziny.
Rozwałkuj prostokątny placek, nał ó ż rulon farszu pieczarkowego o średnicy ok. 2 cm. Zawiń ciasto, zlep pod farszem i odetnij nadmiar ciasta. Wykorzystaj na drugi wałek. Uformowane wałki potnij na kawałki r ównej d ługości - ok. 5 cm.
Tępą stroną noża zr ób dekoracyjn ą kratkę. Posmaruj jajkiem ubitym z łyżką wody. Piecz na blaszce 30 minut w 180 °C. Podawaj z domowym, czerwonym barszczem na naturalnym zakwasie z buraków.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/12/paszteciki-z-musem-pieczarkowym.html