Wykonanie
Składniki- 1/2 szklanki
mąki Graham (ok. 65g),- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 5 łyżek
oleju rzepakowego (ok. 50g),- 1/4 kostki
masła (ok. 50g),- 1/4 szklanki
cukru (ok. 50g),- 1
jajko (ok. 60g),- 1 1/2 szklanki
płatków owsianych (ok. 165g),- 5 łyżek
płatków migdałowych (ok. 50g),- 5 łyżek
orzechów włoskich (ok. 50g),- 5 łyżek
nasion słonecznika (ok. 50g),- 1 łyżka
kakao (ok. 10g).Sposób przygotowania1. Ucieramy
masło z
cukrem.2. Dodajemy pozostałe składniki.3. Mieszamy wszystko łyżką aż masa będzie gęsta.4. Formujemy
ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.5. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.6. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego zostawiamy je by wystygły i stwardniały.
Ciasteczka są bogate w:-
płatki owsiane, które są źródłem błonnika (
daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit)-
oszechy,
migdały,
nasiona słonecznika bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zmniejszają poziom triglicerydów we
krwi, zatem poprawiają profil lipidowy)-
kakao bogate w magnez ( zapewnia prawidłowe funkcjonowanie
tkanki nerwowej i mięśniowej)-
oliwę z oliwek, która zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe (zapobiegają rozwojowi blaszki m iażdżycowej).Wartość odżywcza 3
ciasteczek:Porcja waży: 42 gEnergia: 184 kcal
Białko: 4,31 gTłuszcze: 11 , 13 gWęglowodany: 18,95gBłonnik pokarmowy : 2 , 15 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa TęczaPrzepis bierze udział w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html