Wykonanie
Na pewno niepowtarzalną cechą kuchni indyjskiej są różnorodne
przyprawy i wiele ciekawych dań z nich powstających. Myślę, że mając w domu niektóre z tych przypraw można wyczarować niesamowite smaki. Swoje danie wymyśliłem mieszając kilka przypraw jakie miałem pod ręką i
powiem wam, że wyszło z nich bardzo ciekawe połączenie.Składniki (dla dwóch osób):- 2
piersi z kurczaka- łyżeczka kuminu- łyżeczka
słodkiej papryki- 2 łyżeczki
curry- szczypta
ostrej papryki,
cynamonu,
imbiru,
soli,
pieprzu- 3 pokruszone
liście laurowe- 3
goździki- kilka ziaren
kolendry- 4 łyżki
mleczka kokosowego- 5 łyżek
oliwy z oliwek- sok z połówki
limonki-
ryżPrzygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Na patelnię wsypujemy wszystkie
przyprawy tzn. kumin, ostrą i
słodką paprykę,
cynamon,
imbir, łyżeczkę
curry,
sól,
pieprz,
liście laurowe,
goździki oraz
kolendrę i podsmażamy przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy
przyprawy do moździerza i mielimy. Tak przygotowane
zioła mieszamy z
kurczakiem i całość polewamy dwiema łyżkami
oliwy.
Kurczaka wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Po tym czasie na patelnię wlewamy 2 łyżki
oliwy i podpiekamy
kurczaka.
Kurczaka wykładamy z patelni. Do pozostałego sosu z
kurczaka na patelni dolewamy
mleczko kokosowe i
sok z limonki i przez około 5 minut gotujemy na wolnym ogniu mieszając.
Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu z łyżeczką
curry.Na talerz wsypujemy
ryż, następnie wykładamy
kurczaka i polewamy sosem.